Legionella spoelen

Een van de manieren om de legionella bacterie in waterleidingen tegen te gaan, is spoelen. Hoe werkt tegen legionella spoelen? En hoe lang moet je de kraan doorspoelen om een legionella besmetting te voorkomen? De Melker legt uit!

 

Waarom tegen legionella spoelen?

Legionella spoelen

Een waterleidingsysteem dat niet regelmatig gebruikt wordt, is een gevaar voor de gezondheid van mensen. Hoewel de legionella bacterie van nature aanwezig is in water, kan de bacterie zich in stilstaand water vermenigvuldigen. Om dit tegen te gaan, is het essentieel om tegen legionella te spoelen. Door de kranen regelmatig open te zetten en zo het water in de leidingen te verversen, krijgt de bacterie niet de kans om het water te besmetten.

 

Voor wie?

Tegen legionella spoelen met koud water is een laagdrempelige en doeltreffende maatregel, geschikt voor niet-prioritaire locaties. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • B&B’s met minder dan 5 slaapkamers 
  • festivals 
  • sportlocaties (sportscholen, sporthallen, clubhuizen) 
  • boten, schepen 
  • kantoren 
  • scholen 
  • wellnesscentra 
  • horeca

Wel hebben deze locaties of gebouwen een zorgplicht. Dit betekent dat ze deugdelijk water moeten leveren. Door consequent tegen legionella te spoelen, voldoen gebouwen aan deze zorgplicht. Voor gebouwen die wél behoren tot de prioritaire instellingen, is spoelen niet genoeg; zij moeten een risicoanalyse en beheersplan laten opstellen door een BRL 6010 gecertificeerd bedrijf.

 

Hoe werkt spoelen?

Spoelen kan handmatig gedaan worden door alle kranen open te draaien en de leidingen goed door te laten stromen. Dit kan gewoon met koud water. Over het algemeen ontstaan problemen als het water gedurende één week of langer stilstaat. Op locaties waar dit het geval is, moet het spoelen wekelijks gebeuren. Op locaties waar het water met grote regelmaat (dagelijks / om de dag) wordt gebruikt, is een stelregel om maandelijks te spoelen.

 

Een nadeel aan handmatig spoelen is dat dit regelmatig moet gebeuren. Omdat hier niet altijd zicht op is (wie controleert en onderneemt actie?), ontwikkelde De Melker een kleine unit met sensoren: de M-Check. Dit plug-and-play-systeem automatiseert het spoelen en kan in elk gebouw worden gebruikt.


Spoelen lijkt op thermische desinfectie, een beheersmaatregel die bij prioritaire instellingen wordt gebruikt. Maar in tegenstelling tot thermische desinfectie speelt temperatuur geen rol; voor niet-prioritaire gebouwen is, in de strijd tegen legionella, spoelen met koud water voldoende.

 

Hoe lang kraan doorspoelen tegen legionella?

Het verschilt per leidingsysteem hoe lang de kraan moet doorspoelen om legionella tegen te gaan. Het doel is altijd om ál het water in de leidingen te verversen. Het spoelen moet dus zo lang gedaan worden tot dit effect is bereikt.

Over het algemeen geldt dat vijf minuten spoelen voldoende is. Bij kranen en douches met een automatische stop moeten de kranen soms meerdere malen geactiveerd worden, omdat één keer doorspoelen soms niet voldoende is.

 

Om zeker te zijn van legionellaveilig water, heeft De Melker de M-Check ontwikkeld. Dit systeem spoelt het watersysteem op ingestelde tijden; slim en zuinig. Ook geeft het de optie om te spoelen met heet water, wat verstandig kan zijn na een lange periode van stilstand (sluiting of zomerstop bij sportclubs). Meer weten hierover? Advies over legionella spoelen op uw locatie? Ga naar legionellapreventie of kom met ons in contact.

sluiten